Onkruid vergaat niet (ook niet bij de NMBS)

Terwijl woordvoerders Bart Crols & Dimitri Temmerman in de media proberen hun hachje te redden over de vakantieregeling voor de treinen (1 september en het blijft bij de NMBS gewoon vakantie) zullen ze binnenkort ook uitleg mogen geven over een ander probleem.

Sinds het verbod op het sproeien met onkruidverdelgingsmiddelen heeft de NMBS een torenhoog probleem : onkruid. Diverse pendelaars signaleren ons problemen in verband met de staat van de perrons : hier een foto van de situatie te Mechelen, maar ook te Lessines staat het onkruid in volle bloei, onder andere op spoor 1. In Geraardsbergen is het zover gekomen dat men enige tijd geleden de perrons gewoon heeft gemaaid… Wat is de volgende stap ? Een bioperron ?

Binnenkort zullen de perrons dus weer gemaaid worden, maar de wortel van het probleem wordt helaas niet uitgeroeid. Lees ook de reactie van Vic !

Uiteraard zal de NMBS wel verzachtende omstandigheden inroepen… we kennen de manier van werken al langer… we sporen al 20 jaar van Geraardsbergen naar Antwerpen en we kunnen helaas al boekdelen schrijven over hoe de NMBS tracht om de reiziger te misleiden, niet in het minst met de lange wachttijden in het station net voor het eindstation zodat de vertraging “deskundig” wordt weggewerkt en de managers hun premie behalen !

2 reacties op “Onkruid vergaat niet (ook niet bij de NMBS)”

  1. Nu ja, dat verbod op glyfosaat stinkt langs alle kanten en lijkt sterk op een afrekening tussen Monsanto (of hoe heet het tegenwoordig) en Greenpeace, in de nasleep van de perikelen rond GGO’s. Destijds stapte de NMBS over op het “milieuvriendelijke” glyfosaat, precies omdat de werkende bestanddelen al na een week afgebroken werden, veel sneller dan bij de toen gangbare bestrijdingsmiddelen. Er bestaat een biologisch alternatief (Ultima) dat als voordeel heeft dat de plant al na enkele uren dood is en dus niet verder gaat met de zaadvorming – wat bij glyfosaat nog enkele dagen wel het geval is!- maar als nadeel dat de planten sneller terugkomen. Zelf maak ik al jaren gebruik van thermische onkruidbestrijding, wat er eigenlijk in bestaat dat de plantencellen door verhitting “ontploffen”. Ook hier zijn nadelen aan verbonden, en dan heb ik het niet in de eerste plaats over brandgevaar, maar wel over de weerstand van veel ongewenste kruiden en planten, zoals gras dat al na enkele dagen terug opschiet omdat de wortels niet altijd vernietigd worden en andere taaie kruiden die wel verbranden maar toch overleven. Ik vermoed dat branden voor de NMBS niet echt haalbaar is, evenmin als maaien trouwens, wat in mijn ogen al helemaal geen zin heeft, tenzij je de zaadvorming voor blijft: dan zal de onkruidgroei na enkele jaren verminderen, maar je kunt natuurlijk nooit verhinderen dat zaad zich ook van buiten de spoorwegomgeving verspreidt en op perrons en tussen de sporen belandt.

    1. Dag Vic,

      Bedankt voor jouw gefundeerde en uitgebreide reactie. Ik heb helaas zelf geen groene vingers en kan ook niet meespreken over al die producten. Daarom dank ik jou voor de uiteenzetting.

      Steven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *