Zoektocht naar Eerken

Enkele dagen heb ik na een berichtje in verband met een storing aan een overweg toch even heel diep moeten nadenken. De storing deed zich voor in Eerken. Weet u zo waar dit ligt ? Ik in elk geval niet.

Het blijkt hier te gaan om Archennes in Waals-Brabant (een deelgemeente van Grez-Doiceau, Graven dus šŸ™‚ )

Waarom het niet eenvoudig houden en de plaatselijke taal aanhouden ? Weg met de treinen die stoppen in Papegem, Jurbeke, Tronchiennes, Wezet , Coxyde of Ostende. De tijd dat ze in Genepiƫn of Gellingen konden stoppen, ligt ook al een hele tijd achter ons.

En wat te denken van de treinchefs die eigenhandig bepaalde stationsnamen op hun Frans uitspreken zonder officiĆ«le vertaling. De plaatsnaam Denderleeuw gaat dan een heel nieuw leven leiden : “Denderleu”, “Dendreleu”, “Denderlieu”… ik heb al van alles gehoord, behalve jammer genoeg “Dendre Lion” šŸ™‚

 

2 reacties op “Zoektocht naar Eerken”

  1. Tjonge… het zou inderdaad veel simpeler en voor iedereen verstaanbaar zijn als de namen van steden en dorpen gewoon in de officiĆ«le taal van het landsgedeelte gecommuniceerd worden. En als wij er al niet wijs uit geraken, zullen de arme buitenlanders het al helemaal niet verstaan (niet dat die ooit in Eerken (euh sorry, Archennes) zullen moeten zijn, maar kom).
    Diezelfde idioterie vind je trouwens ook op richtingaanwijzers op autosnel- en andere wegen: als ik van Halle naar Tubize rijd, dan zie ik op de autosnelweg alleen maar Tubeke en Sint-Renelde staan. Rij ik aan de andere kant vanuit Ath naar Halle, dan hebben ze het op de autosnelweg alleen maar over Tubize en Saintes – behalve op het laatste bord, net op de afrit (jaja, dat bord staat dus net in Vlaanderen en dus is het weer Tubeke): allemaal zeer duidelijk voor de occasionele automobilist die nog niet over een gps beschikt
    Ik vermoed dat je Bierk wel weet liggen, Steven? šŸ˜‰

    1. Dank voor de reactie Wouter, uiteraard weten we Bierghes liggen ! Ik heb er nog mooie postkaarten van ! Een imposant station destijds. Alleen Woelingen zou ik wel willen behouden (louter omdat de naam zo mooi klinkt). Ik vermoed dat je de Franstalige benaming kent ?

      Maar we kunnen de lijn inderdaad doortrekken naar het wegverkeer, idem trouwens met Grammont (Geraardsbergen) en Bergen (Mons) op de N42 hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *